Kyrkogårdsvandringar uti maj och juni 2010

text o foto: Birgitta Larhm

Kyrkogårdsvandring i Hedemora

Lördagen den 29/5, kl 11.00 var vi ett tiotal personer på kyrkogårdsvandring på Hedemora kyrkogård. Linnéa Kärvemo var vår guide under promenaden. Där vi vandrade runt till ett flertal stenar och Linnéa "presenterade" de personer som där är begravda.

Författaren Kerstin Hed som föddes 1890 på Kersgården i Hamre utanför Hedemora med namnet Hilda Fedriksson. Hon gifte sig med Anders Olsson tillsammans brukade de hennes fädernegård. Hon skrev ett tjugotal diktsamlingar och några prosaböcker. De sista åren av makarnas levnad bodde de i Matsbo by och vägen som går förbi gården har namnet Kerstin Heds väg. Hon avled 1961.

Picturer can not be shown.

Anna-Lisa Öst eller under namnet Lapp-Lisa som de flesta känner henne. Hon föddes i Vilhelmina 1889 och döptes till Anna Lovisa. Hon flyttade till Hedemora 1924 och orsaken var att hon gifte sig med lantbrevbäraren Johan Öst från Österbo. Anna-Lisa var frälsningsofficer och reste runt, klädd i sin samedräkt, både i Sverige och i svenskbygderna i USA.

Kerstin Thorborg är en av de svenskar som gjort sig ett namn utomlands. Hon föddes 1896 i Venjan och flyttade till Hedemora som barn. Fadern Viktor Thorborg, född 1862 i Säter och arbetade som kronolänsman i Venjan där Kerstins moder Hildur Boman föddes 1863. Hildurs moder var Kristina Elisabet Boman född i Avesta 1836. Kerstin gifte sig 1928 med regissören Gustaf Bergman som föddes 1880 i Jakobs församling Stockholm och avled 1952 i Hedemora.

Reinhold Ludvig Gahn var brukspatron på Norns bruk. En sägen säger att en kulla kom till herrgården för att sälja sina produkter men bruksägaren bussade hundarna på henne. Då skall bandkullan ha skrikit: "detta skulle du aldrig ha gjort"! När så patron kom in på sitt kontor låg en orm på hans skrivbord. Och efter att sex av hans barn avlidit inom loppet av sex veckor trodde patron att kullan hade satt en förbannelse på familjen. Namnen på barnen och födelse- och dödsdatum finns i ormen och i mitten finns moderns och faderns namn och dödsdatum.

På Hedemora kyrkogård är många av sent 1800- och tidigt 1900-tals kulturpersoner begravda. Här finns bl.a. Martin Koch känd författare, konstnären Olle Kåks, författaren Paul Lundh och journalisten och sportkommentatorn Mac Gänger begravda.

 

 

Kyrkogårdsvandring Folkärna


I Folkärna var onsdagen den 2/6 inbokade för vandring och Lars Östlund är vår guide denna kväll. Folkärna kyrkogård är en landskyrkogård där det många gånger är gårdsnamnet och byn som är det viktiga. Här på landet visste de vilka som fanns i graven. Gravstenar och kors har många gånger fått ett personligt utförande.


Stationsinspektören Carl Vilhelm Ponsbach, född 1843 i Stora Tuna och död 12/12 1903 i Krylbo. Hustrun Elin, född Lindberg 1852 i Längbro Örebro län avled den 7/3 1903 några månader före maken. Han är en av få som i våra trakter har fått en väg uppkallad efter sig, Ponsbachs väg i stations-samhället Krylbo.

Vi tackar Linnéa Kärvemo och Lars Östlund för två mycket informativa och trevliga kyrkogårds-vandringar.